Sovint les persones, en general, acostumem a creure que les coses que ens envolten i que formen part del nostre habitual paisatge, de sempre han estat allí, sense, de vegades, preguntar-nos, sí realment ha estat sempre així, no aprofundint en quins han estat els motius que han propiciat el que avui dia podem gaudir o bé quines han estat les persones pioneres que a base del seus esforç, tenacitat, dedicació, enginy, estima, generositat ho han procurat, tot i que en algunes ocasions varen patir incomprensió i desdeny per l'impulsió de les obres que avui dia son causa de la nostra admiració i aprecii.

Avui volem fer aquesta reflexió pensant amb els inicis de l'obra endegada pel mestre Bonaventura Amigó Pellicer i la resta de membres de la junta directiva, que l'any 1913 varen fundar l'Associació d'Amics de l'Arbre. Totes aquelles persones que en un moment o altre dels inicis de la seva activitat per crear el parc de Sant Eloi, varen ser titllades per alguns com a visionaris, amb la seva ferma convicció varen saber sembrar la llavor, entre els infants escolars i adults de l'època, de l'estima i el respecte per els arbres i les plantes, a saber identificar-les i a tenir-ne cura.

Aquella feliç iniciativa va propiciar que molts escolars targarins de la decàda dels anys deu i vint del segle passat, fossin uns grans amants de l'obra de forestació de la serra de Sant Eloi i hi dediquessin part del seu temps d'adolescents a l'atenció i cura dels arbres plantats, procurant-ne el seu creixement a base del reg amb galledes portades a mà.

D'aquesta acció exemplar s'en feia ja ressò la revista local "Crònica Targarina" a través d'un escrit anònim aparegut en el seu número de data 11 de març de 1922 en el que s'emfatitza l'acció tant noble que duien a terme els escolars targarins i en dona detall dels noms dels nens i nenes que acudeixen a Sant Eloi a regar el seu arbre. De la llarga llista de noms que es mencionen, avui dia cap d'ells, malauradament és entre nosaltres a excepció de la que aleshores era una escolar de tretze anys de nom Andrea Cort Busquets i que avui dia, gràcies a Déu, a la seva edat de cent quatre anys, es plena de vida i amb una salut envejable enmig nostre. L'Andrea, persona de caràcter jovial i alegre, ha exercit en el transcurs dels seus anys de vida més activa el comerç al detall a la botiga de la seva propietat situada al carrer Major, núm. 16 de la ciutat. Es una enamorada de Tàrrega i de tot el que s'hi escau, tenint un gran coneixement de les persones i activitats per tot el que esdevé al barri del carrer Major així com pel que fa referència al parc de Sant Eloi. L'Andrea Cort es d'aquells petits miracles que la Providència de tant en tant ens atorga, pel fet de poder gaudir dels llargs anys de vida d'aquesta targarina, que gràcies a la seva longevitat, es nascuda el 14 d'agost de 1908, és testimoni de tota l'història de la nostra entitat des de la seva fundació fins ara ben a prop de la celebració del nostre centenari.

El seu exemple i el de la resta d'escolars, que a igual que ella varen empènyer l'atenció i arrelament dels primers arbres del parc als inicis del segle passat, la junta directiva de l'entitat ha cregut necessari no deixar passar la commemoració del nostre centenari, sense retre el merescut homenatge a l'acció d'aquells nens i nenes targarins, en edat escolar, que impulsats pel mestre Amigó i la resta dels seus companys, van ser tot un exemple de compromís i de civisme vers els arbres i plantes del parc de Sant Eloi.

Amb aquest motiu s'ha erigit una font a tocar de la futura plaça de Sant Jordi, que es dirà font dels Escolars i que s'ha bastit a la memòria de tots aquells nens i nenes de Tàrrega que van apadrinar un arbre als inicis de la creació del parc i que van tenir cura del seu arrelament i creixença.

Sobre la realització d'aquesta font, que ja vàrem esmentar de la seva construcció el passat 29 de juny en les pàgines d'aquest setmanari, podem dir que tots els elements que la composen son propvinents de diferents donacions. Així tenim que les pedres que formen els muntants de l'arcada gran han estat donats per l'empresa Rius Orpella, constructor d'obres, SL., l'arcada que coronen els muntants procedeix de l'hort del Cantirer i es una donació anònima i el conjunt de pedres interiors que emmarquen la font son les procedents d'un finestral de la casa enderrocada recentment situada al carrer Joan Maragall xamfrà amb el carrer de les Astes de Sant Macari. També la pica de la font ha estat una donació anònima i els treballs efectuats per a la seva funció han estat elaborats per l'empresa Munmas, SL. Resta pendent el mural que ha de contemplar l'aixeta de la font i l'acabat de les parets arrebossades.

La setmana passada convidàvem a través del setmanari Nova Tàrrega a visitar, a totes les persones que participin de l'Aplec de Sant Eloi, les obres realitzades a tot el conjunt del bosc de "la Caixa" i la futura plaça de Sant Jordi, avui els convidem també que ho facin a la font dels Escolars, element que a partir d'ara ja forma part del conjunt de tota la plaça de Sant Jordi. Fer esment que al darrera de la font s'hi ha situat un escut quadribarrat en forma romboide d'unes mides de 80 x 80 cms que es fa ben visible des de dalt del pla del parc.

Barana de forja a la font dels Vents

Si en el transcurs d'aquesta setmana res ho impedeix, la font dels Vents per a la festa de l'Aplec de Sant Eloi lluirà la barana que s'ha elaborat en els darrers temps al taller de forja de l'escola de formació La Solana pel responsable d'aquesta secció Ramon Boldú París.

Recordar que el tram més artístic d'aquesta barana es una donació feta per la Rosó Costa , essent la resta de la barana obrada de nou. La seva instal·lació donarà una nova visió del conjunt de la font dels Vents a la vegada que serà un element de més seguretat per a tot el pla elevat de la font. Volem agrair una vegada més als responsables de l'escola de formació La Solana, la seva col·laboració amb el parc de Sant Eloi, ja que amb els seus diferents treballs es fan partícips de les millores del parc.

Desitjar a tots els targarins i targarines que participin de l'Aplec de Sant Eloi una bona estada al parc i animar a tots aquells que vulguin contribuir a l'obra de la nostra entitat i que a dia d'avui encara no son socis dels Amics de l'Arbre, convidar-los a donar el pas per a fer se'n.

Associació d'Amics de l'Arbre

 
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació al següent link: Més informació
Configuració galetes