El passat dissabte 27 d'abril, festa de la Mare de Déu de Montserrat, malgrat el risc de pluja anunciat, es va poder celebrar la festa dels patrons de Catalunya, programada dins els actes commemoratius de celebració del centenari de l'entitat.
El dia es va despertar plujós, ja que de matinada i fins a les deu del matí no va deixar de ploure amb ganes, fet que va propiciar que els registres de l'aigua recollida a la nostra ciutat fossin de l'ordre dels vint litres per metre quadrat. Aquella pluja, que va resultar tan beneficiosa per als sembrats, les plantes i els arbres, feia perillar, però, la celebració de la festa a l'entorn de la plaça de Sant Jordi, tal com s'havia programat, comptant que un dels actes centrals era la inauguració i la benedicció del mural de sant Jordi. Pendents en tot moment de les notícies meteorològiques dels mitjans televisius, aquests ens varen temperar els neguits en donar la notícia que la pluja, al nostre sector, escamparia a partir del migdia o a primera hora de la tarda. Assabentats d'aquesta previsió, els membres de la Junta Directiva posàrem fil a l'agulla i muntàrem el dispositiu previst perquè es pogués celebrar l'acte a la plaça de Sant Jordi.
D'aquesta manera, i amb un temps força agradable, a les sis en punt s'inicià la celebració de la missa en honor de sant Jordi i de la Mare de Déu de Montserrat, la qual va ser oficiada per mossèn Josep M. Vilaseca, acompanyat dels cants de la Coral Bona Nova, dirigida per Jaume Oliveres. L'acte comptà amb la presència de Rosa M. Perelló, alcaldessa de la ciutat, i de dos regidors més. També hi assistí el membre del Comitè d'Honor del Centenari Antoni Pont Amenós, acompanyat de la seva esposa i d'uns quants amics de la ciutat de Reus. Igualment, hi feren acte de presència tots els membres de la Junta Directiva de l'entitat, així com familiars i amics de Màrius Amigó i Magí Capdevila.
En l'homilia, mossèn Vilaseca va fer referència a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat que presidia la celebració, la qual havia estat donada per un anònim per a la seva veneració a l'ermita de Sant Eloi. Abans d'iniciar-se l'ofertori de la missa, es va procedir a fer la benedicció del mural de sant Jordi, a càrrec de l'oficiant, i la coral va entonar l'himne del gloriós sant Jordi.
Un bon nombre de targarins va assistir a l'acte, contribuint amb la seva presència a donar suport i escalf a la festa. Un cop acabada la missa, el president de l'entitat va prendre la paraula per agrair la presència de totes les persones i entitats que havien contribuït, d'una manera o una altra, a la realització del mural, convidant-les tot seguit a retre homenatge als presidents Màrius Amigó i Magí Capdevila amb la descoberta de la placa indicativa dels seus noms en un passeig i en un camí del parc.
Seguidament, un bon nombre de les persones presents es va voler acostar a veure el mural de sant Jordi de prop i van felicitar efusivament el seu autor, Josep Castellana Niubó, per l'obra realitzada. També es va lliurar a tots els assistents un díptic en record de la festa il·lustrat a la portada amb una pintura mural de Jaume Minguell pertanyent a la capella de la Mare de Déu de Montserrat de l'església parroquial de Santa Maria de l'Alba.
A continuació, es va fer l'acte de descoberta de la placa indicativa amb el nom de Màrius Amigó i Rojals, president de l'Associació del 1920 al 1936. Vàrem poder comptar amb la presència dels seus néts, Montserrat i Jordi Amigó Mitjana i Rosa M. i Daniel Elies i Amigó, així com d'altres familiars de l'homenatjat. Un cop descoberta la placa, prengué la paraula Jaume Aligué, el qual, en nom de la Junta Directiva de l'Associació, va glossar la figura i l'etapa presidencial de Màrius Amigó. Seguidament, va prendre la paraula un seu nét, Jordi Amigó, el qual va agrair, en nom de tots els familiars, l'acte de reconeixement del seu avi. Finalment, en nom de l'entitat, foren lliurats sengles rams de flors a Montserrat Amigó i a Rosa M. Elies com a mostra d'agraïment.
Tot seguit, es va procedir a l'homenatge a Magí Capdevila Carnicer amb la descoberta de la placa que dóna el seu nom a un camí del parc. Poguérem comptar amb la presència de les seves filles, Magda i Anna Maria, i amb la d'altres familiars. Un cop feta la descoberta de la placa, encetà el seu parlament el president de l'entitat, el qual va retre homenatge, en nom de l'Associació, a la figura de Magí Capdevila, fent una exposició de la seva obra i dedicació durant els sis anys de presidència de l'entitat, iniciats el 1971 i acabats el 1977. En nom dels familiars del president Capdevila, prengué la paraula una seva néta per correspondre a l'homenatge que s'acabava de retre al seu avi. A continuació, es va fer entrega a les filles d'un ram de flors com a demostració d'estima envers el seu pare de part de l'Associació.
Tot seguit, l'alcaldessa va cloure l'acte amb un parlament que feia públic l'agraïment de la ciutat envers les persones homenatjades per la seva entrega i dedicació a la causa del parc, alhora que mostrava el seu agraïment, en general, a la tasca duta a terme al llarg de cent anys per l'Associació d'Amics de l'Arbre.
Amb l'acte de reconeixement al segon i al sisè presidents de l'entitat, es va cloure una tarda d'actes festius celebrats al parc i emmarcats dins la celebració del nostre centenari.
Volem fer públic el nostre agraïment a totes les persones que hi varen participar i encoratjar-les, des d'ara, a assistir a l'acte previst per al proper dia 1 de setembre, en què celebrarem la inauguració de la plaça de Sant Jordi.
Associació d'Amics de l'Arbre
Descarrega't l'article.