Aplec de Sant Eloi (Segon diumenge de setembre)

aplec parc sant eloi
 

Des de l'any 1782 la festa de l'aplec de Sant Eloi se celebra el segon diumenge de setembre.

L'Aplec era l'acte central de la festa major de setembre i suposava una gran participació ciutadana que es feia present a l'ermita per oir missa, fer l'esmorzar típic de la coca i el préssec i després gaudir dels actes més lúdics, com eren els cóssos i d'altres.

Tots aquests actes començaven de bon matí, amb la processó que sortia de la parroquia fins a l'ermita, i es perllongava fins a l'hora del dinar.

A la decàda dels anys vuitanta del segle passat, amb l'inici de la Fira del Teatre al Carrer, la celebració de l'aplec ha quedat circumscrit al matí del diumenge de manera més reduïda, tot i que la seva continuïtat gaudeix de bona salut. Continua essent el lloc idoni de la trobada de familiars i amics, alguns d'ells residents fora de la ciutat, i és l'ocasió anual per a molts d'aquests per retrobar-se.

Festa de Sant Magí (19 d'Agost)

sant magi parc de sant eloi
 

És ben arrelada a la ciutat l'advocació de Sant Magí, ja que fins l'any 1936 va tenir altar i retaule a l'interior de l'ermita de Sant Eloi.

No va ser fins a la decàda dels anys quaranta que un grup de persones que portaven el gentilici de Magí i Magina van voler continuar la tradició de celebrar la festa d'aquest sant, erigint una petita fornícula sobre un antic banc ja existent, i situant-hi al seu interior una majòlica de Sant Magí.

sant magi parc de sant eloi
 

L'any 2011, es van fer obres d'ampliació de la placeta existent, així com a tot el conjunt i al seu entorn. Aquestes obres es van inaugurar el dia de la festa de Sant Magí. Tot el conjunt de les millores fetes van ser costejades per l'obra social de CatalunyaCaixa.

Les imatges corresponen a l'acte d'inauguració de les millores que es van fer sota la presidència de l'alcaldessa de la ciutat i del representant de CatalunyaCaixa, Miquel Rafa.

Festa de l'Arbre (Data variable dintre del primer trimestre de l'any)

festa arbre parc de sant eloi
 

La festa de l'Arbre en els últims anys l'hem situada en els diumenges de finals del mes de març, sempre que les celebracions de la Setmana Santa no s'hi encavallin.

Actualment, dins la celebració d'aquesta festa es procura donar relleu a persones o entitats que tinguin algun motiu de celebració relacionat amb la vida local o del parc.

La festa de cada any s'anuncia prèviament a diferents mitjans informatius de la ciutat.

Festa de Sant Eloi (1 de Desembre)

 

La festa litúrgica de Sant Eloi, se celebra el dia 1 de desembre. Al segle passat aquesta festa havia tingut una gran celebració entre els col·lectius de les persones i empreses que per la seva activitat el tenien com a patró. Es té constància que des dels anys cinquanta i fins a finals dels setanta d'aquell segle, les celebracions gaudiren de molta participació. Cap a la decàda dels any vuitanta van començar a esllanguir-se fins arribar als nostres dies sense cap mena de celebració, exceptuant el repic de campanes del cloquer de l'ermita que es fa al migdia en la festa del sant.