Font de Congrés
Aquesta font va ser inaugurada el 15 de maig de 1910.
Es va bastir per deixar testimoni de la celebració a Tàrrega del XIII Congrés Agrícola Català Balear que tingué lloc els dies 15 i 16 de maig de 1910, i la seva inauguració va suposar un gran acte social de la ciutat de Tàrrega, amb una gran participació d'escolars i adults a la festa.
Per aital ocasió Mn. Ramon Florensa i Candàliga va compondre l'himne Salutació als Congressistes, que va ser cantat pels nens i nenes de la ciutat a l'acte d'inauguració de la font.
Al llibre de la serra de Sant Eloi de Tàrrega escrit per Joan Tous i Sanabra, l'any 1990 se'n poden extreure les següent referències:
- La font del Congrés es considera decisiva i el focus inicial de la transformació de la serra de Sant Eloi.
- El Congrés fa prendre consciència de la necessitat d'aprofitament de les aigües del riu Segre i la necessitat de forestar els espais erms.
- L'any 1912 l'Ajuntament debat la protecció i guarda de la font i es decideix tancar-la amb una reixa de ferro.
- El l916 encara se li devien a Tomàs Pera Roca els honoraris del projecte de la Font del Congrés.
- Josep Viciana i Salvadó proposa declarar Tomàs Pera soci de mèrit de l'Associació.
- L'any 1918 l'Associació fa una petició a l'Ajuntament per reparar l'enderroc de la font ja que el sostre s'havia desplomat. La seva forma de gruta era revestida i pintada simulant una cova de debò. Els remodelatges fets posteriorment no van deixar cap record de la font primitiva en la seva forma de gruta.
- A la font s'hi guardaven 6 galledes que es feien servir per a regar, es guardaven allí gràcies a la bona reixa de ferro que s'hi havia fet.
- L'any 1943, sota la presidència de Magí Manonelles i Isanda, es van plantar rosers enfiladissos a la font per fer un sostre vegetal a l'accés a la font.
- La degradació soferta per la font al llarg dels anys fa que l'any 1968 s'hagi d'intervenir de nou en la seva remodelació. Cap a finals d'agost d'aquell any es donen per acabades les obres de reforma de la Font del Congrés, amb un cost total de 23.325,- ptes. El cost d'aquesta remodelació va ser pagat per l'Ajuntament de Tàrrega.
- L'any 1979 es va situar a tocar de la font una gran olivera procedent de Sant Martí de Maldà i donada per el Sr. Delfí Duràn.
- L'any 1979 són traslladades des de la font dels Vents les pedres de marbre d'un molí, procedents d'una donació feta per la vídua d'Anton Ponsarnau en nom de la família i es situen a tocar de la font. Eren provinents del Molí del Lillet, que antigament era situat al carrer de l'Aurora.
- L'any 1981 es col·loquen les baranes de ferro fos sobre la font del Congrés davant del Pi Vell i a la balconada del roserar. Van ser fosses a cal Trepat i obsequiades pels seus propietaris.
- L'any 1981 va ser pintada la volta de la font del Congrés amb un mural realitzat pel jove pintor targarí, Josep Minguell i Cardenyes.
- L'any 1982 es fan les escales i es situa tota la rocalla a tocar de la Font del Congrés per accedir al Pi Vell.
- L'any 2010, amb motiu del centenari de la seva construcció, es remodela totalment l'interior i l'exterior de la font.
L'interior és remodelat amb una font de marbre, seguint el dibuix de l'original del 1910, obrada als tallers de Jaume Ponsarnau i adornada amb bronzes realitzats per Josep Castellana i Niubó. La volta de la font és refeta amb un trencadís de ceràmica fet per Josep Minguell i Cardenyes. El seu accés es tanca amb una porta de ferro forjat, treballada per en Josep Castellana. També es va il·luminar el seu interior.
El seu exterior és remodelat totalment i s'hi afegeixen dos plafons ceràmics dedicats a l'agricultura i a la ramaderia. També es construeix una font al lateral adornada amb un plafó de ferro i bronze on es deixa constància del centenari de la seva construcció. Es remodela i pavimenta l'accés a la font a base de panots.
L'acte de la commemoració del centenari es va celebrar el 15 de maig de 2010, tot fent-lo coincidir amb la mateixa data d'inauguració de feia cent anys.