El 2 de juny de 1954 la Junta Directiva es proposa fer una plaça sisavada gran a l'extrem del pla del cim de la serra a tocar de les propietats del Vistalegre. Van haver de transcórrer alguns anys per dur a terme una actuació de millora a la zona proposada.

No va ser fins a l'any 1960 que per commemorar el 75è aniversari de l'arribada a Tàrrega dels pares escolapis i també amb motiu de complir-se els 25 anys del sacrifici dels vuit escolapis morts l'any 1936, que es va pensar a erigir al final de l'esplanada de la serra una gran creu de ferro i una làpida en record seu.

La creu va ser feta per l'antic alumne Josep Castellana i Sangrà i va situar-se en terrenys cedits per Vicenç Orobitg i Bonaventura Monjo.

El diumenge dia 8 de gener de 1961 es va fer la inauguració d'aquest monument com l'acte principal de la festa d'aquell any que els antics alumnes de l'Escola Pia venien celebrant anualment.

L'any 1993 es va procedir a una total renovació del conjunt aixecat l'any 1960. Va consistir en la substitució de la creu de ferro malmesa pel pas del temps, per una altra amb base i fust de pedra i la creu obrada d'acer pel mateix Josep Castellana. S'obrí tot el conjunt a una nova escalinata d'accés, sorgint-ne una nova placeta a redós de la creu. La làpida commemorativa antiga va ser incrustada al basament de la nova creu.

Al peu de la nova escalinata s'hi va col·locar una placa de marbre en record a totes les víctimes de la barbàrie de la guerra civil. Cal dir que aquest fet va generar una certa polèmica en determinats ambients ciutadans de l'època.