El 14 de febrer de 1944 en una de les reunions de la junta directiva es va començar a parlar de la idea d'erigir un monument al Mestre Güell.

És amb aquesta finalitat que s'encomana el seu projecte a Miquel Martí Florensa el 18 de febrer de 1944 i aquest el va presentar a la junta el 15 d'octubre del mateix any, renunciant a cobrar res pel seu treball.

L'obra no es va poder realitzar fins al cap d'uns anys. L'any 1952 el projecte de construcció va ser confiat als contractistes senyors Ferrás i Estrada, i l'Ajuntament de la ciutat es va fer càrrec del seu import. El mateix any es varen acabar les obres del monument i es va celebrar una gran festa d'inauguració el diumenge 16 de novembre de 1952, data en què es commemorava el 22è aniversari de la mort del Mestre Güell.

L'any 1957 una bretolada va destrossar la pica de la font. Sobre aquest fet mai s'ha pogut esbrinar l'autor de la malifeta.

La plaça, a principis del segle XXI, ha estat enrajola amb pedra i s'ha dotat d'una escala d'accés des de la seva part alta a tocar al passeig dels germans Antoni i Josep Viciana Salvadó.

També va caldre reposar les branques de llorer i olivera que voregen el medalló del Mestre Güell, ja que les originals van ser desvalisades.